В Одесі відкрився Оперний театр (1810)

10 лютого 1810 - 214 років тому

Одеський оперний театр

Одеський оперний театр

10 лютого 1810 в Одесі відбулося урочисте відкриття Оперного театру. Його будівництво за проектом французького архітектора Тома де Томона тривало протягом 1804-1809 рр.. Право першого подання отримала російська група П. Фортунатова, яка зіграла одноактну оперу Фреліха «Нове Сімейство» і водевіль «Утішена вдова». Так як своєї трупи в театрі не було, на його сцені виступали в основному італійські та російські майстри оперного мистецтва. Лише в 1847 р. за сприяння Н. Щепкіна в Одеському оперному з’явився власний колектив. Однак в 1873 р. в театрі сталася пожежа, яка повністю його зруйнував. Нова будівля театру було зведено лише в 1887 р. Авторами цього проекту стали віденські архітектори Ф. Фельнер і Г. Гельмер. Саме вони створили театри у Відні, Будапешті, Дрездені, Загребі та інших містах Європи. В Одесі вони вирішили побудувати 3-рівнева будівля в стилі віденського бароко, прикрасивши фасад лоджіями, балконами і алегоричними скульптурними композиціями.

Протягом усієї своєї історії Одеський оперний залишається центром розвитку музичного мистецтва всього Півдня України. У свій час тут виконували свої твори Петро Чайковський, Микола Римський-Корсаков та Сергій Рахманінов, співали Енріко Карузо, Федір Шаляпін, Соломія Крушельницька, танцювали Ганна Павлова, Ісадора Дункан і ін Сьогодні репертуар театру нараховує близько півсотні постановок, серед яких вся класика вітчизняного та зарубіжного балетно-оперного мистецтва.

Все по темі: , ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.