ОУН розкололася на «бандерівців» і «мельниківців» (1940)

10 лютого 1940 - 84 років тому

Бійці ОУН-УПА, осінь 1946

Бійці ОУН-УПА, осінь 1946

10 лютого 1940 прихильники Степана Бандери, які не визнавали чинного главу ОУН А. Мельник, створили «Революційний Провід ОУН», розколов тим самим організацію на ОУН (б) і ОУН (м).

У 1938 р. в Нідерландах був убитий голова ОУН Євген Коновалець. А вже 27 серпня 1938 р. в Римі відбувся Другий Великий Збір Українських Націоналістів, на якому новим лідером офіційно був затверджений Андрій Мельник. Однак група молодих членів організації на чолі зі Степаном Бандерою не підтримала нового керівника і його політику. В результаті, вони утворили свій «Революційний Провід ОУН» і стали називати себе «бандерівцями». На власних Других Великих Зборах Українських Націоналістів, які відбулися взимку 1938 р., «бандерівці» остаточно затвердили націоналістичний і революційний напрямок самостійного визвольного руху організації. С. Бандера і його однодумці, на відміну від А. Мельника, заради здобуття Україною незалежності прагнули діяти революційними методами. Своєю активною організаціє ю та пропагандистською діяльністю вони сподівалися підняти населення на всеукраїнське повстання. На зовнішньополітичні чинники уваги не звертали. Однак цим планам не судилося збутися - перешкодили радянські спецслужби. Однак це не завадило воїнам ОУН-УПА зробити значний внесок в історію нашої країни.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.