УНР підписала Брестський мирний договір (1918)

9 лютого 1918 - 106 років тому

Підписання Брестського миру

Підписання Брестського миру

9 лютого 1918 УНР підписала з Німеччиною, Австро-Угорщиною, Болгарією і Туреччиною Брестський мирний договір.

Делегація УНР у складі прем’єр-міністра В. Голубовича, М. Левитського, М. Любинського, М. Полоза та О. Севрюка прибула у Брест ще 1 січня 1918 Однак довгий час Л. Троцький, а саме уряд Росії наполягав на початок мирних переговорів, намагався переконати німців, що влада в Україні належить Харківському Народному Секретаріату і тому саме з ним необхідно домовлятися. Однак австро-німецький блок прийняв рішення підписати угоду з Центральною Радою.

Згідно Брестського миру, обидві сторони проголошували між собою світ, відмовлялися від контрибуцій, обмінювалися полоненими і домовилися встановити взаємні економічні відносини. Австро-Угорщина передавала Україні Підляшшя та Холмщину, а також зобов’язувалася в межах своїх кордонів створити на західноукраїнських землях окремий автономний Коронний край. Натомість Україна повинна була поставити в союзні країни до 1 липня 1918 1 млн. тонн зерна та інших продуктів, а також промислової сировини. Але Центральна Рада була не в змозі виконати ці умови, тому вже восени до влади в Україні прийшов гетьман П. Скоропадський. Однак саме завдяки цьому мирному договору більшовикам не вдалося захопити владу в Україні на початку 1918 р., адже Українська Народна Республіка була визнана країнами Четвертого союзу самостійною державою.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.