Внаслідок Андрусівського перемир’я Україну поділили між Росією і Польщею (1667)

9 лютого 1667 - 357 років тому

Картина «Гетьман Петро Дорошенко веде своє войсько запорізьке», Леонід Денисенко

Картина «Гетьман Петро Дорошенко веде своє войсько запорізьке», Леонід Денисенко

9 лютого 1667 після закінчення війни 1654-1667 рр.. Росія і Польща уклали перемир’я, в результаті якого Лівобережна Україна залишалася під владою Москви, а Правобережна - Варшави, а керівництво Запорізькою Січчю дісталося обом державам відразу. Угода, яку підписали в селі Андрусово Смоленської області, повинно було діяти протягом 13,5 років. Українські представники участі в обговоренні питань договору не приймали.

Андрусівське перемир’я викликало в Україні велике обурення, адже воно повністю нівелювало домовленості Переяславського договору та Березневих статей 1654. Очолив повстання в країні гетьман Дорошенко. Завдяки допомозі татар в 1668 р. йому вдалося ненадовго об’єднати Гетьманщину під своєю булавою. Щоб допомогти Польщі подолати Дорошенко, 4 грудня 1667 Росія уклала з нею додаткові договори постанови. Відповідно до одних з цих постанов, Москва надала Варшаві військову підтримку в боротьбі з гетьманом, тому вже незабаром Дорошенко був змушений повернутися на Правобережжя. А в 1686 р. Росія і Польща з невеликими змінами продовжила Андрусівське перемир’я на невизначений термін, уклавши «Вічний мир». В результаті, Україна на довгий час залишилися розділеною між двома державами, однак Українська козацька держава все одно не зникла з політичної карти світу.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.