Україна приєдналася до програми НАТО «Партнерство заради миру» (1994)

8 лютого 1994 - 30 років тому

8 лютого 1994 Україна підписала з НАТО договір «Партнерство заради миру: рамковий документ». Участь у цій програмі дало Україні можливість активно співпрацювати з Північноатлантичним Альянсом, не стаючи її членом.

Програма «Партнерство заради миру» була прийнята в січні 1994 р. в Брюсселі на зустрічі президентів і урядів країн-членів НАТО. Передбачалося, що вона дозволить НАТО співпрацювати зі своїми партнерами в області військової безпеки. Метою програми проголошувалося зміцнення стабільності і безпеки в Європі.

Вже наступного року Україна вперше делегувала своїх офіцерів зв’язку до штаб-квартири НАТО в Брюсселі та Координаційний центр партнерства у м. Монс (Бельгія). У травні 1995 р. Україна і НАТО уклали Угоду з безпеки. На його основі в штаб-квартирі НАТО та КЦП організували та вітчизняні офіси зв’язку.

Участь України в ПЗМ дає вітчизняній військовій галузі величезний потенціал для розвитку, а також відкриває доступ до досвіду інших країн-учасниць. Сьогодні Україна активно співпрацює з НАТО, зокрема, щорічно проводяться різноманітні спільні військові навчання. Однак щодо вступу України до Альянсу в суспільстві до цих пір немає єдиної точки зору.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.