Володимир Мономах закінчив роботу над «Настановою» (1106)

8 лютого 1106 - 918 років тому

Князь Володимир Мономах

Князь Володимир Мономах

8 лютого 1106 князь Володимир Мономах завершив написання «Повчання» - першого в Стародавній Русі дидактично-художнього твору. З одного боку, цей жанр був досить поширеним в Античності, проте в українській історії це був перший зразок світської проповіді. Відомості про цю роботу Мономаха вчені вперше знайшли в Лаврентіївському списку «Повісті минулих літ» під 1377 Подавалося кілька неповних частин без закінчення, а в інших трьох списках про творі не згадувалося взагалі. Окремо текст «Повчання» вперше надрукував граф А. Мусін-Пушкін в 1793 р.

Літопис-автобіографія Мономаха з утримання можна поділити на 3 частини. У першій, або власне повчанні, автор дає настанови своїм дітям: вчить їх бути розумними, відстоювати інтереси батьківщини, не починати княжих міжусобиць, поширювати в країні освіту, сприяти благодійності. Всі ці настанови він підкріплює прикладами з власного життя: розповідає про військові походи, засади державного управління. Ці приклади і складають другу частину твору. Третя частина являє собою лист князя своєму двоюрідному братові Олегу Святославовичу.

Більшість істориків вважають «Повчання» своєрідним політичним заповітом Мономаха своїм нащадкам.

Все по темі: , ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.