Вийшла перша надрукована книга українського автора (1483)

7 лютого 1483 - 541 років тому

Пам’ятник Юрію Дрогобичу у рідному місті

Пам’ятник Юрію Дрогобичу у рідному місті

7 лютого 1483 в Римі вийшла робота ректора Болонського університету Юрія Дрогобича «Прогностична оцінка поточного 1483 року». Вона стала першою в світі надрукованою книжкою українського автора. Це був астрологічний трактат, написаний на латині. На думку вчених, книга вийшла тиражем у кілька сотень примірників з друкарні Еухаріуса Зильбера. Проте до наших днів дійшли тільки два примірники, які сьогодні зберігаються в бібліотеках Ягеллонського університету в Кракові та богословського факультету Тюбінгенського університету в Німеччині.

За змістом робота Ю. Дрогобича являє собою астрологічний календар. Автор намагається передбачити земні події в 1483 р. на основі аналізу розташування зірок і досліджень різних небесних явищ. В результаті, йому вдалося з точністю до години і хвилини визначити час двох майбутніх місячних затемнень і фаз Місяця протягом всього 1483 Крім того, у трактаті автор використав багато географічних і політичних фактів. До того ж, текст рясніє цитатами з творів сучасних йому авторитетних західноєвропейських вчених. На думку істориків, «Прогностична оцінка поточного 1483 року» повністю відповідає вимогам і рівню друкованих робіт європейських авторів того часу.

Все по темі: , ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.