Заснували Союз кінематографістів України (1958)

6 лютого 1958 - 66 років тому

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач

6 лютого 1958 згідно з постановою Ради Міністрів СРСР був створений Союз кінематографістів України. Нова організація стала регіональним відділенням Спілки кінематографістів СРСР. Перший з’їзд Союзу відбувся в 1963 р. На ньому обрали керівництво СКУ на чолі з Тимофієм Левчуком, а також прийняли статут організації. Згідно з цим документом, Союз має сприяти розвитку національних екранних мистецтв, брати участь у розробці концепцій розвитку телевідеопространства в цілому і кіногалузі зокрема. СКУ повинен захищати творчі, професійні, авторські та громадські права її членів.

Для плідної роботи в рамках Союзу були організовані структурні підрозділи: художньої, науково-популярної та хронікально-документальної кінематографії, кінодраматургії, кінокритики, науки і техніки, історії та теорії кіно і т. п. Крім того, з 1961 р. завдяки тісній співпраці з державним Комітетом Ради Міністрів у справах кінематографії Союз випускав місячник «Новини кіноекрана».

У 2000 р. Союз отримав статус національного. Сьогодні до його складу входять Одеське і Кримське відділення, а також 15 підрозділів в обласних центрах країни. Крім того, Союз заснував «Гільдію кіноакторів України», «Гільдію кінооператорів України», творчо-виробниче підприємство «Просвітницьке кіно України», кіностудії «Лавра», «Кінематографіст», «Контакт» та ін. Щорічно він бере активну участь у проведенні в Україні різних кінофестивалів, серед яких «Відкрита ніч», «Стожари», «Пролог», «Молодість» «Крок» та багато інших. З 2009 р. творчий колектив Союзу, який налічує 1223 членів, очолює Сергій Тримбач.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.