Великобританія передала Україні антарктичну станцію «Фарадей» (1996)

6 лютого 1996 - 28 років тому

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» на острові Галіндез

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» на острові Галіндез

6 лютого 1996 Британська антарктична служба (БАС) передала Україні свою станцію «Фарадей» на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу поблизу західного узбережжя Антарктичного півострова.

Ще в листопаді 1993 р. Великобританія висловила бажання передати одному з «неантарктичних» держав свою станцію «Фарадей». Одним з претендентів стала Україна, адже після розпаду СРСР Росія відмовилася надати нашій країні доступ на радянські антарктичні станції. Незважаючи на це, 26 жовтня 1993 р. по наказом Президента Л. Кравчука було створено Центр антарктичних досліджень України, який очолив П. Гожик. Вже в березні-квітні 1994 р. Центр направив в Кембридж своїх делегатів для ознайомлення з роботою БАС. У рамках цього візиту вони відвідали і станцію «Фарадей». В результаті, у серпні того ж року БАС підтвердила свої наміри щодо передачі українцям станції і запросила вчених в Антарктику для більш грунтовних досліджень. У цей же час відбувається 23-тя сесія Міжнародної організації з наукових досліджень в Антарктиці SCAR, на якій Україна стала її повноправним членом. А вже 5 грудня 1994 р. з «Фарадей» прибувають Ю. Оскрет, Г. Міліневський, А. Люшнівскій і В. Гергієв. До 15 лютого 1995 вчені вивчають системи забезпечення станції, характер можливих наукових досліджень, обладнання, дизельне господарство та системи зв’язку. В кінці листопада 1995 р. і в лютому 1996 р. на «Фарадей» прибуває перша українська експедиція. 6 лютого 1996 на станції «Фарадей» спускають британський прапор, а на новій перейменованої станції «Академік Вернадський» піднімають український.

Сьогодні на станції проводять океанографічні, біоресурсного, гідрометеорологічні, геолого-геофізичні та медико-фізіологічні дослідження, вивчають фізику полярного геокосмосу і сонячно-земних зв’язків. Протягом 1996 - 2011 рр.. Україна відправила в Антарктику 16 експедицій.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.