У Києві заснували театр міміки і жестів для глухих (1969)

5 лютого 1969 - 55 років тому

Ісаак Сапожніков - перший керівник театру «Райдуга»

Ісаак Сапожніков - перший керівник театру «Райдуга»

5 лютого 1969 в Києві заснували Республіканський театр міміки та жесту для глухих «Райдуга». Першим керівником театру став Ісаак Сапожніков. З 300 претендентів з усього Радянського Союзу в трупу театру потрапили лише 40. У 1997 р. театр передали Українському товариству глухих.

Сьогодні репертуар «Райдуги» налічує 14 вистав і концертних програм. Його актори грають у жанрі драми, балету, пантоміми, мюзиклу, вар’єте, цирку і виконують фольклорні танці. Усі вистави супроводжуються диктором і музичними композиціями. Постійними учасниками трупи театру сьогодні є 17 глухих професійних акторів, серед яких 6 - заслужені артисти України: Василь Степкин, Тетяна Вуйцик, Олександр Кушніренко, Ольга Кіраш, Олена Каплан і Олександр Мягких. Більшість вистав на сцені «Райдуги» були поставлені директором Культурного центру Українського товариства глухих Володимиром Гончаренко.

За вже більше ніж сорокарічну історію театр неодноразово ставав переможцем багатьох міжнародних фестивалів в Іспанії, Словаччини, Німеччини, у тому числі, і серед звичайних театрів. Так, в 1994 р. і 1997 р. театр завоював звання лауреата на Міжнародному фестивалі танцю глухих в Іспанії. Сьогодні це єдиний в Україні театр, де грають професійні актори, які не чують. Всього в світі таких театру 3 - у США, Росії та Україні.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.