У Львові заснували Успенське ставропігійське братство (1585)

5 лютого 1585 - 439 років тому

Успенська церква у Львові, побудована братством в 1629 р.

Успенська церква у Львові, побудована братством в 1629 р.

5 лютого 1585 за ініціативою кількох львівських купців і ремісників в місті було засновано Успенське ставропігійське братство. У перший рік існування братства до його складу входило 14 членів, серед яких були С. Мороховський, А. Малецький, Ю. Рогатинець, І. Красовський, Л. Малецький та інші.

В 1586 р. братство прийняло статут, згідно з яким проголошувалося вищим серед всіх братств краю. Трохи пізніше воно навіть отримало статус ставропігії і з тих пір не залежало від місцевих православних єпископів. Свою діяльність братство направило на нагляд за моральною стороною життя своїх членів і всього духовенства, допомога іншими церковними братствами, благодійність, книгодрукування, розвиток школи в місті. Крім того, на братчиків була покладена функція примирення городян під час суперечок, які виникали у Львові, а також в якості депозитів вони приймали на зберігання від міщан їх коштовності. Саме Успенське ставропігійське братство організувало на території Галичини рух опору впровадженню Брестської церковної унії 1596 р. Крім того, воно виступало проти соціально-політичних і культурно-національних утисків українського народу з боку Польщі. Саме тому братство активно підтримало визвольну війну 1648-1654 рр.. Завдяки братчикам в 1629 р. у Львові була побудована Успенська церква, з’явилася братська школа, друкарня та бібліотека.

Однак у 1708 братство було змушене прийняти унію, після чого активність його членів різко зменшилася. А в 1788 р. Успенське ставропігійське братство було повністю ліквідовано австрійським урядом.

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.