Почалася Ялтинська конференція (1945)

4 лютого 1945 - 79 років тому

Ф. Рузвельт, У. Черчілль Й. Сталін,

Ф. Рузвельт, У. Черчілль Й. Сталін,

4 лютого 1945 в Лівадійському палаці розпочалася Ялтинська конференція глав урядів СРСР, Великобританії і США. Саме на ній були узгоджені військові плани союзників по організації післявоєнної Європи. Всього у Ялтинській конференції, яка тривала до 11 лютого, взяли участь 700 делегатів союзних держав.

Перш за все, Президент США Ф. Д. Рузвельт, прем’єр-міністр Великобританії Уїнстон Черчілль і глава уряду СРСР Йосип Сталін прийняли рішення про післявоєнну окупації Німеччини. Для цього країна була розділена на 3 окупаційні зони. Крім того, на конференції було вирішено питання розмірів репарації Німеччини постраждалим країнам. Так, Радянський Союз повинен був отримати 10 млн. дол. Делегати також вирішили створити постійну раду міністрів закордонних справ СРСР, США і Великобританії. Крім того, було прийнято рішення скликати 25 квітня в Сан-Франциско міжнародну конференцію для створення ООН, членами-засновниками якої СРСР переконав зробити Україну і Білорусь. На конференції також вирішили, що при вирішенні військових, економічних і політичних конфліктів постійні члени Ради безпеки ООН наділялися правом «вето». Що стосується радянського кордону з Польщею, було вирішено встановити її по «лінії Керзона» з незначними відхиленнями на користь поляків. А прийнята «Декларація про звільнену Європу» передбачала можливість надання допомоги зруйнованої Європі. Саме завдяки цьому документу після війни СРСР зміг встановити контроль і радянізувати Східну Європу. В останній день конференції 11 лютого сторони підписали таємну угоду про вступ СРСР у війну з Японією. В результаті, рішення, прийняті під час Ялтинської конференції, визначили на багато років вперед пристрій і розвиток всієї післявоєнної Європи.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.