Заснували Комітет українців Канади (1940)

3 лютого 1940 - 84 років тому

Учасники та гості Конгресу українців Канади біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Вінніпезі. У центрі Посол України в Канаді І. Осташ та Президент Українців Канади П. Грод

Учасники та гості Конгресу українців Канади біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Вінніпезі. У центрі Посол України в Канаді І. Осташ та Президент Українців Канади П. Грод

3 лютого 1940 в м. Вінніпег був заснований Комітет українців Канади. Ця громадська організація була створена, насамперед, з метою координації роботи всіх подібних українських організацій Канади. До її складу увійшли Братство українців-католиків, Союз гетьманців-державників, Союз українців-самостійників, Українське національне об’єднання. Після Другої світової війни до них приєдналися українці третьої хвилі еміграції: Українське євангельське об’єднання, Український національно-демократичний союз, Українське канадське суспільство прихильників визвольної боротьби України, Ліга визволення України та інші. У сірий. ХХ ст. КУК об’єднував майже всі громадські організації українців у Канаді. На цей час його члени створили більше 30 дочірніх організації, серед яких Українська молодіжна організація, Українське технічне товариство, Українське робоче суспільство, Об’єднання українських педагогів, Союз українських журналістів, Комітет українок Канади і т. п. Починаючи з 40-х рр.. КУК всіляко допомагав Україні боротися за незалежність і самовизначення. Організація постійно відзначала видатні дати з української історії, влаштовувала різні акції протесту т. п. А з 1988 р. в столиці Канади Оттаві з ініціативи КУК було організовано Українське інформаційне бюро. Саме цей орган з тих пір є представником інтересів українців в парламенті та уряді Канади.

У 1989 р. КУК був перейменований в Конгрес українців Канади. Сьогодні він налічує 33 українських організації та їх філій по всій Канаді, 6 провінційних рад, 34 міських відділу і велика кількість окремих комітетів. Всеканадскій з’їзд Конгресу українців Канади відбувається раз на 3 роки.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.