Народний Рух України став політичною партією (1993)

1 лютого 1993 - 31 років тому

Лидери НРУ Иван Драч и Владимир Яворивский

Лидери НРУ Иван Драч и Владимир Яворивский

1 лютого 1993 Міністерство юстиції України зареєструвало нову політичну партію - Народний рух України. Сьогодні НРУ вважається однією з найстаріших партій в Україні, адже свою історію як громадсько-політична організація «Народний Рух України за перебудову» веде ще з 1989 р. Тоді в Рух входили і демократи, і комуністи, і націоналісти. Всіх їх об’єднувало бажання боротися за державну незалежність і відродження української нації. Першим керівником Народного Руху став Іван Драч. У 1990 р. Рух взяв участь у парламентських виборах. За їх підсумками депутатами Верховної Ради України стали 211 членів партії, які згодом утворили опозиційну фракцію «Народна рада». Протягом цього року саме Рух організував ряд громадських заходів, пов’язаних з видатними подіями в історії України: «Живий ланцюг» до дня Злуки ЗУНР та УНР, масовий виїзд на Запоріжжя до 500-річчя Запорізького козацтва, заходи під Берестечком, Батурином, у Хотині та т. п.

У 1991 р. на президентських виборах кандидат від Руху В’ячеслав Чорновіл зайняв друге після Леоніда Кравчука місце. Після цього партія оголошує себе опозицією по відношенню до нової влади. Протягом наступних років Рух бере активну участь у політичному житті України, хоча і переживає ряд розколів. Вже в 1998 р. партія набрала 9,4% голосів на виборах до ВР.

Новий етап для Руху почався навесні 1999 25 березня 1999 лідер Руху В. Чорновіл загинув в автокатастрофі. Новим головою стає Г. Удовенко. Однак на президентських виборах того ж року цей кандидат займає лише 7-е місце з 13. А вже на парламентські вибори 2002 р. НРУ йде на вибори у складі блоку «Наша Україна». У 2007 р. рухівці також злилися з блоком «Наша Україна-Народна Самооборона». Після президентських виборів 2010 р. партія разом з БЮТ і НУНС увійшла до складу опозиції. З 2003 р. беззмінним лідером Руху залишається Борис Тарасюк.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.