Завершилася Барвінківсько-Лозівська наступальна операція (1942)

31 січня 1942 - 82 років тому

Барвінківсько-Лозівська наступальна операція

Барвінківсько-Лозівська наступальна операція

Наступальна операція радянських військ проти фашистських проводилася за допомогою Південно-Західного і Південного фронтів. Завдання включала в себе прорив німецької оборони на ділянці Балаклія - Артемівськ, перехід у наступ і вихід в тил Донбасько-Таганрозького угруповання. Така комбінація дозволила б відрізати шляхи відходу противника на захід.

Перша наступальна операція на південно-західному напрямку мала стратегічне значення. Вона розпочалася 18 січня, а завершилася в останній день січня. В ході наступу відбулася перегрупування військ. Чисельність армії зросла до шести стрілецьких дивізій. Командувачі Південно-Західним фронтом генерал Костенко і Західним - генерал Малиновський мали у своєму активі 6 армій і 3 кавалерійських корпуси. ВВС забезпечували допомогу в боротьбі з німцями з повітря.

Підсумком Барвінківсько-Лозівської наступальної операції став прорив фашистської оборони і подальше просування радянських військ. Були розгромлені 3 дивізії противника, захоплено безліч знарядь, танків, бронемашин, кулеметів, снарядів та іншої техніки. Однак поставленим Ставкою Верховного Головного Командування планам не судилося збутися. Прорив здійснювався повільними темпами, в результаті чого фашистам вдалося виграти час і зміцнити свої позиції для надання серйозного опору.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.