У Києві відкрилася музична школа

30 січня 1868 - 156 років тому

Київське відділення Імператорського Російського музичного товариства

Київське відділення Імператорського Російського музичного товариства

Щоб забезпечити якісну підготовку музикантів, при Київському відділенні Імператорського Російського музичного товариства було відкрито перший професійний музичний навчальний заклад України.

Спеціальний заклад на той час мало 5 класів. Студенти отримали можливість освоювати майстерність гри на фортепіано, віолончелі та скрипці. Сюди ж входили класи по співу та теорії музики. Учні були закохані у свою майбутню професію. Найобдарованіші з них після закінчення зараховувалися до складу викладацького складу музичної школи. Обмежень щодо вступу не було ні за статевою приналежністю, ні національної. Першим директором Київської музичної школи став композитор і хоровий диригент Р. Пфеніг.

З роками школа перетворюється в училище і стає центром Києва в області музики. З ініціативи Чайковського, Рубінштейна, Рахманінова на базі училища створюється консерваторія. У 1914 році на посаду директора був призначений відомий композитор і колишній вихованець училища Рейнгольд Глієр. Своєю майстерністю зі студентами ділилися Г. Верьовка, М. Лисенка, М. Ерденко.

З 1956 року навчальний заклад носить ім’я Глієра - автора першого радянського балету «Мідний вершник», єдиного радянського композитора, тричі нагородженого престижної дореволюційної премією імені Глінки. Навчальний заклад пишається своїми вихованцями, завоювали світове визнання. Серед них - Володимир Горовиць, Лев Ревуцький, Платон Майборода, Дмитро Гнатюк.

Все по темі: , ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.