У Андрусово Росія і Річ Посполита уклали договір про розділ України (1677)

30 січня 1677 - 347 років тому

У Андрусово Росія і Річ Посполита уклали договір про розділ України

У Андрусово Росія і Річ Посполита уклали договір про розділ України

Після смерті Богдана Хмельницького починається переділ влади. Одне угруповання бере орієнтир на союз з Польщею і розрив відносин з Росією, інша - на збереження союзу з Москвою.

Після підписання Гадяцького договору Україна переходить під владу Польщі. Магнати і шляхта отримують право повернутися у свої маєтки на Україні. Проти такого повороту подій піднялися народні маси Лівобережжя і запорізькі козаки. За вироком польського військового суду Виговський буде розстріляний, а новообраний гетьман Юрій Хмельницький підпише з поляками Слободянщенскій трактат, який підтвердить відрив України від Росії та відновлення панування Польщі на українських землях. Польща отримає Правобережжі, правда, без Києва. А боротьба за Лівобережну Україну триває.

У 1667 року російсько-польська війна за Україну завершується підписанням договору в с. Андрусово, за яким полягає перемир’я на 13,5 років. Українська держава було поділено між двома монархіями, що порушувало Переяславське угода 1654 року про захист України від агресії шляхетської Польщі. Москва передає Київ Польщі строком на 2 роки, не рахуючись з українськими традиціями і настроями.

Відповідно до Андрусовським договором Росії поверталися Смоленськ і Північна земля. Лівобережна Україна з Києвом також залишалися в її складі, а Правобережна частина переходила під протекторат Польщі.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.