Відбулася битва під Крутами (1918)

29 січня 1918 - 106 років тому

Картина Л. Перфецького «Битва під Крутами»

Картина Л. Перфецького «Битва під Крутами»

Українська молодь попрямувала під станцію Крути, щоб відстояти власну державність, суверенітет і духовність. Вони знали, що впадуть під більшовицьким напором. Але все одно були сповнені рішучості чинити опір.

Війна між більшовицькою Росією та Українською Народною Республікою розгорілася з неймовірною швидкістю. Червона Армія на чолі з Антоновим-Овсієнко, Муравйовим і Єгоровим становила 30 тисяч осіб. Не дивно, що незабаром були захоплені Харків, Чернігів, Полтава. Протягом січня 1918 вся Лівобережна Україна знаходилась під владою більшовиків.

Центральна Рада втрачала авторитет і прихильників. Деморалізована армія розбігалася, не встигнувши вступити в рішучу сутичку. Залишалася надія на інтелігентну молодь із властивими їх віку максималізмом. Однак молоді воїни не могли встигнути оволодіти усім мистецтвом військової справи, тому що часу для цього було надто мало. Деякі з них отримали гвинтівку безпосередньо перед боєм.

Підсумком такої відчайдушної боротьби під залізничною станцією Крути стала загибель 250-ти необстріляних добровольців з числа студентів і гімназистів. Вони боролися до самого кінця, щоб перемогти, або вмерти. Кількісна перевага більшовиків, його військовий потенціал дозволили здобути перемогу в нерівному бою зі студентами Українського народного університету, Київського університету св. Володимира 2-ї Української гімназії Кирило-Мефодіївського братства. Ентузіасти української національної ідеї виявилися в замкнутому просторі, без підтримки і керівництва.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.