Почалася Ворошиловградська наступальна операція військ Південно-Західного фронту (1943)

29 січня 1943 - 81 років тому

Ворошиловградська наступальна операція

Ворошиловградська наступальна операція

Ворошиловградська операція мала мету оточити і розгромити основні сили німецької 1-ї танкової армії. Вона проводилася під кодовою назвою «Стрибок» і мала величезне стратегічне значення.

Операція була доручена генералові Ватутіну. У плани армії входило відсікти шляхи відходу Донбаського угруповання противника і оточити його. Фашистські об’єднання були зосереджені у Ворошиловграді, Слов’янську, Горлівці, Артемівську, Лозовій, Дніпропетровську та інших прилеглих територіях, включаючи нинішній - Донецьк.

З радянського боку були задіяні танкові частини, стрілецькі дивізії, гвардійський корпус. Доводилося не тільки наступати, а й оборонятися, оскільки супротивник чинив опір відчайдушно і запекло. Особливу агресію проявляли дивізії СС «Вікінг» та «Дас Райх». Ворог робив все можливе, щоб не допустити радянські війська в район Донбасу. Його перевага в танках мало подвійну силу. Однак наша армія перевершувала фашистів в артилерії і піхоті, що дало можливість відстояти деякі рубежі і домогтися стабілізації на фронті.

У результаті операції в лютому було звільнено місто Ворошиловград (нині - Луганськ). Радянським військам представилася можливість вийти до Дніпропетровська та Синельникове, щоб продовжити наступ.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.