У Вінниці відкрився Український драматичний театр імені Івана Франка (1920)

28 січня 1920 - 104 років тому

Український драматичний театр імені Івана Франка

Український драматичний театр імені Івана Франка

Один з провідних драматичних театрів України працював під керівництвом видатного українського актора і режисера Гната Петровича Юри.

«Молодий театр» - таку назву придумали його засновники - Гнат Юра, Семен Семдор і Лесь Курбас. Перший театральний сезон у Вінниці був відкритий п'єсою «Гріх» українського письменника і громадського діяча Володимира Винниченка.

В той час в трупі склався молодіжний колектив, який протягом 1920 року показав глядачеві 23 прем'єри. Вистави «Молодого театру» повністю відповідали його назві. Українська драматургія йде паралельно європейської. Вистави ставлять по Ібсену, Бомарше, Українці, Уайльду, Гоголю. Йде активний пошук нових театральних ідей.

У 1923 році театр з Вінниці переїжджає в Харків, а ще через 3 роки - до Києва. Експерименти в драматургії тривають. Новий сценічний образ приковує увагу досвідчених театралів і навіть критиків. Але пролетарська ідеологія дає про себе знати і в сфері мистецтва. Змінюється тематика вистав, розставляються ідеологічні пріоритети. Але навіть крізь пильне око партійних органів колективу театру вдавалося творити на сцені ті образи, заради яких варто жити і працювати.

Сьогодні Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка - один з найбільш відвідуваних в Києві. Акторський ансамбль, як і раніше зачаровує глядачів своєю неординарністю і майстерністю.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.