У пресі з’явилася повна версія Шевченківського «Кобзаря» (1860)

27 січня 1860 - 164 років тому

«Кобзар»

«Кобзар»

Головна книга поета, яка відображала його багатостраждальне існування, вийшла в друк завдяки фінансуванню цукрозаводчика Платона Симиренка, який надавав посильну допомогу українським культурним установам.

У заповітну книгу увійшло 17 творів і портрет автора. Це останнє прижиттєве видання українського поета, надруковане в Санкт-Петербурзі в друкарні Пантелеймона Куліша тиражем 6050 примірників. Сюди увійшли вже надруковані вірші, а також нові, які не пройшли цензурний відбір: вони були просто вклеєні між сторінками.

Народна творчість, життя кріпаків, а також передові ідеї громадської думки сприяли формуванню історичних поглядів і політичних переконань Тараса Шевченка. Всі свої думки він вихлюпував на папір. Їй він довіряв потаємні бажання про волю українського народу. У своїх творах поет закликав до боротьби за національну свободу і встановлення справедливого суспільства.

Твори Тараса Григоровича Шевченка посідають важливе місце в історичному розвитку України, в її літературі, мистецтві та культурі. З роками вони не втратили своєї гостроти, а «Кобзар» для багатьох українців є настільною книгою.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.