Засновані нагороди Української повстанської армії (1944)

27 січня 1944 - 80 років тому

Нагороди УПА

Нагороди УПА

УПА була створена для знищення залишків Червоної Армії після гітлерівського вторгнення. З кінця 1941 року вона переходить до партизанської тактики. Після спроби окупантів розпустити її загони починається боротьба на два фронти. Конгрес УПА закликав до антинацистському і антирадянської боротьби.

Саботаж і терористичні акції з боку ОУН-УПА з’явилися в результаті репресивних методів проведення радянізації. Підпільна діяльність цієї організації була створена на території Західної України. Вона була спрямована проти німецьких окупантів, з одного боку, і радянських партизанів - з іншого.

Регулярна армія УПА дозволяла ввести свої власні відзнаки. Наказом Головного Командування УПА нагородна система ділилася на дві групи. До першої ставився «Хрест Бойової Заслуги». У його центрі розташовувався ромб з українським тризубом. Цю нагороду міг отримати безпосередній учасник бойових дій. До другої групи віднесли «Хрест Заслуги». Він був стилізований так само, як і відзнаку першої групи, але був менше за розміром і не мав равноконечного хреста. Крім учасників бойових дій їм могли нагородити і підпільників, і мирних громадян, які беруть активну участь в русі опору.

Ці нагороди міг отримати будь-який солдат за клопотанням сотенного або старшого командира УПА. Наказ про нагородження публікувався в повстанської газеті, яка позиціонувала воїнів як національних героїв.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.