В результаті повстання робітників заводу «Арсенал» і дій більшовицьких військ у Києві було встановлено владу Рад (1918)

26 січня 1918 - 106 років тому

Боротьба за Київ

Боротьба за Київ

Боротьба уряду Радянської України з Центральною Радою набуває рішучі обриси. За підтримки підпільних організацій радянська влада встановлена на більшій частині Лівобережної України.

Рушійна сила революціонерів була зосереджена в київському районі Печерська. Крім заводу «Арсенал» тут знаходилися військові частини з революційно налаштованим контингентом. В якості пропаганди більшовики вміло використовували газету «Пролетарська думка», яка змогла підготувати плідний грунт для остаточного переходу влади з рук в руки. Пролетарі вважали, що повалення буржуазної ЦР в Україні, нарешті, покладе початок періоду справжньої демократії - радянсько-солдатської.

У боротьбі за національну незалежність українські патріоти допустили чимало помилок, що і призвело в кінцевому підсумку до встановлення радянської влади. Політика взаємних компромісів і поступок велася невміло. Соціально-економічні реформи, на які так розраховував народ, не дали очікуваних результатів. Бій під Крутами зайвий раз довів про неспроможність Центральної Ради у прийнятті важливих рішень. А повстання робітників заводу «Арсенал» поставило жирну крапку в розділ влади.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.