Український дисидент Йосип Сліпий обирається у Ватикані кардиналом і головою Української греко-католицької церкви (1965)

25 січня 1965 - 59 років тому

Йосип Сліпий

Йосип Сліпий

Провівши 18 років у таборах і засланнях, уродженець Тернопільщини написав кілька томів «Історії української церкви».

Йосип Сліпий навчався в Україні, Австрії, Франції. У 1917 році він вже прийняв сан священика від митрополита Андрея Шептицького. Через 8 років Йосип Сліпий очолив Львівську греко-католицьку духовну семінарію, а з 1929 року - Львівську богословську академію.

Перед закінченням 2-ої світової війни Йосип Сліпий був заарештований. Починається період поневірянь по Сибіру, Заполяр’ї, Мордовії. Лише клопотання перших осіб світової громадськості дозволило українському дисидентові знайти свободу, але покинути батьківщину.

У 2012-му році Верховна Рада України постановила відзначити на державному рівні 120-річчя з дня народження Патріарха Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого.

Навколо особистості глави УГКЦ Йосипа Сліпого досі витають суперечливі думки. Одні вважають його героєм України, який вніс вагомий внесок у формування національної єдності українського народу. Інші, навпаки, не розуміють подібного пієтету щодо до патріарха, вважаючи його колаборантів, які співпрацюють під час 2-ої світової війни з фашистами.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.