На засіданні Президії ЦК КПРС було затверджено проект Указу Президії Верховної Ради СРСР про передачу Криму Україні (1954)

25 січня 1954 - 70 років тому

АР Крим

АР Крим

Територія Криму з 1783 року входить до складу Російської імперії. Таке рішення приймає імператриця Катерина II. У XX столітті держава набуває іншу форму правління і нових ідеологів, пріоритети яких спрямовані на творення комуністичного майбутнього.

Спираючись на спільність історичних та культурних зв’язків, етнічне і територіальну єдність України і Криму, Микита Хрущов вирішує їх об’єднати в одне ціле. Передача Криму Україні була приурочена до знаменної історичної події - 300-річчя Переяславської Ради. Такий стан речей, безумовно, не сподобалося Російської Федерації, з якої Крим був виключений.

Вже в лютого 1954 року були юридично оформлені всі права, що підтверджують факт злиття Кримської області з УРСР. Тепер це Автономна Республіка Крим, яка входить до складу незалежної держави України. Про схожості етносу і культури поширюватися, мабуть, не варто. Хрущов, мабуть, покладався в цьому питанні на власні погляди.

Сьогодні на території півострова проживає велика кількість людей різних національностей і віросповідань. Але суперечки щодо його справжньої приналежності до цих пір не вщухають.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.