Почалася Корсунь-Шевченківська наступальна операція радянських військ (1944)

24 січня 1944 - 80 років тому

Корсунь-Шевченківська операція

Корсунь-Шевченківська операція

У цій наступальної операції взяли участь війська 1-го і 2-го Українських фронтів. Наступ мало велике стратегічне значення для Правобережної України.

Армію 1-го Українського фронту очолив генерал Ватутін, 2-го - генерал Конєв. Ставка Верховного Головнокомандування поставила військам мета вдарити двома фронтами по противнику і знищити його. Гітлерівці прагнули утримати позиції у що б то не стало, оскільки надавали велике стратегічне значення «Східному валу», основу якого складав Дніпро. Гітлер не міг допустити втрати Правобережної України, тому бої брали особливо запеклий оборот.

Проти радянської армії були викинуті половина танкових і дві третини повітряних сил ворога. Доводилося відбивати найпотужніші контратаки і контрудари, маневруючи у важких умовах. Прорвати стійку оборону німців було складно: заважала система інженерних споруд та загороджень.

Підсумком Корсунь-Шевченківської наступальної операції став повний розгром фашистської угруповання радянськими військами. Втрати з нашої сторони склали близько 80 тисяч осіб. Але армія 1-го і 2-го Українських фронтів захищала інтереси своєї батьківщини з повною віддачею.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.