У Миколаєві спущено на воду найбільший в світі флагман китобійної флотилії «Радянська Україна» (1959)

23 січня 1959 - 65 років тому

Китобаза «Радянська Україна»

Китобаза «Радянська Україна»

Китобійний промисел завжди приносив гарний прибуток. Видобуток китового жиру користується попитом не тільки у фармацевтичних компаній, але й підприємств косметологічного спрямування. А те, що цей продукт має безцінні поживні якості, знають у харчовій промисловості. Китовий вус завжди асоціювався з корсетами і бандажами, виробами шкіргалантереї і з іншими виробами.

Перша вітчизняна китобаза «Радянська Україна» водотоннажністю в 44 900 тонн заявила про себе як флагман радянського китобійного флоту. Вона була побудована на суднобудівному заводі ім. Носенко, кораблі якого зарекомендували себе як найбільші промислові судна, побудовані на території Радянського Союзу.

Китобаза призначалася для прийому китових туш, що подаються китобійними судами, прямо в океані. Вона була оснащена спеціальним обладнанням, що дозволяє переробляти китове м’ясо. Його заморожували в холодильних установках, переробляли для харчових цілей, або як корм для хутрових звірів. Китова борошно знайшла широке застосування в сільському господарстві і харчовій промисловості. На китобази був оснащений спеціальний жирової завод. Промислове судно такої потужності могло переробити близько 50-ти китових туш на добу.

З початком перебудови китобійна промисловість в Україні зазнає не найкращі часи. Останній кит на базі «Радянська Україна» був здобутий навесні 1987 року. А в останньому десятилітті XX століття судно було відправлено до Туреччини на злам.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.