Центральна Рада ухвалила IV Універсал (1918)

22 січня 1918 - 106 років тому

IV Універсал

IV Універсал

Народ України завжди мріяв про незалежність своєї держави. Антиукраїнська політика підривала на корені всі починання і прагнення стати вільною нацією. Політика більшовиків на самому початку показала, що про демократичні перетворення не може бути й мови, отже, на автономію у складі Росії Україна розраховувати не може.

Над розробкою цього історичного документа працювали Михайло Грушевський, Володимир Винниченко та Микита Шаповал. У результаті тривалих дебатів були сформульовані основні положення IV Універсалу, що дають Україні нове життя.

УНР була проголошена незалежною, суверенною і вільною державою, маючи широкі повноваження у зовнішній політиці. Генеральний Секретаріат було перейменовано на Раду Народних Міністрів. Уряд зобов’язувався довести до логічного завершення мирні переговори з Німеччиною та її союзниками, що в кінцевому підсумку повинно було привести до укладення миру. Оголошувалася демобілізація армії і створення міліції. Над фінансовими установами встановлювався суворий контроль. Також передбачалася роздача селянам землі без викупу, але ця міра була відкладена до весни.

IV Універсал відіграв значну роль в історії української державності. Незалежні позиції політичних діячів дозволили укласти Брестський мирний договір з країнами 4-го союзу.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.