Утворення Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. А. М. Горького (1904)

22 січня 1904 - 120 років тому

Запорізька бібліотека ім. А. М. Горького

Запорізька бібліотека ім. А. М. Горького

Українці споконвіку були читаючою нацією. Перша бібліотека, що з’явилася на нашій землі, була створена Ярославом Мудрим при Софійському соборі в Києві ще в 1037 році. Багато бібліотек існувало при монастирях і церквах, де книги не тільки зберігалися, але й перекладалися на іноземні мови. Мовами наші пращури володіли досконало, тому що прагнули пізнати те, що знаходилося поза межами держави.

Олександрівська міська громадська бібліотека Катеринославської губернії, яка сьогодні іменується як Запорізька обласна універсальна бібліотека ім. А. М. Горького, була відкрита в той час, коли в народі здобували популярність твори українських письменників, що використовують у своєму художньому слові напрям критичного реалізму. Крім того, місто потребував кваліфікованих кадрах, отже, необхідно було відбудувати базова установа, яке змогло б заповнити прогалини в знаннях учнів, студентів і тих, хто в цьому відчував гостру потребу. У силу того, що книги і журнали видавалися невеликими тиражами, не всі бажаючі могли їх прочитати.

Для Олександрівська, який в 1904 році був типово провінційним містечком, поява бібліотеки такого масштабу мало велике значення. Те, що не змогла забезпечити держава, заповнюють місцеві меценати, здаючи в бібліотеку наукову, технічну та художню літературу.

Сьогодні провідна бібліотека Запоріжжя з фондом близько 1,5 млн. друкованої продукції в повній мірі забезпечує потреби запорожчан.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.