На знак протесту проти русифікації України біля могили Тараса Шевченка Олексій Гірник здійснив акт самоспалення (1978)

21 січня 1978 - 46 років тому

Олексій Гірник

Олексій Гірник

Русифікація викликала масові протести українських дисидентів, особливо тих, хто проживав на території Західної України. Популяризація російської мови і обмеження українського породжували протистояння між радянським режимом і інтелігенцією, у якої було розвинена національна свідомість.

Олексій Гірник був членом Організації українських націоналістів. За антирадянську пропаганду був засуджений на 8 років таборів. Пройшов крізь суворі випробування, які обрав собі сам. Вважав, що виконує волю великого Кобзаря, який закликав на боротьбу за свободу України, тому і вирішив спалити себе живцем біля його могили в Каневі.

Основний принцип націоналістичних поглядів Гірника полягав у тому, щоб Україна належала тільки українцям. Актом самоспалення він намагався довести, що виключно такий спосіб протесту може бути дозволений в СРСР.

Після проголошення України незалежною державою ім’я Олексія Гірника починає звучати в ЗМІ. На його батьківщині, в Івано-Франківській області, йому ставлять пам’ятник, перейменовують вулицю на його честь. А в 2007 році удостоюють звання Герой України.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.