У Львові засновано університет Яна II Казимира (1661)

20 січня 1661 - 363 років тому

Львівський національний університет ім. Івана Франка

Львівський національний університет ім. Івана Франка

Університет Яна II Казимира, а нині - Львівський національний університет ім. Івана Франка є одним з найстаріших навчальних закладів Східної Європи.

Національно-культурне відродження в Україні проявилося у формуванні свідомості нашого народу. Але польська влада відкидала будь-яку спробу відкрити вищу школу на підвладних їй територіях, щоб не підвищити політичний і культурний рівень підневільного народу.

Однак клопоти єзуїтів, які мають у Львові братську школу, увінчалися успіхом. Король Польщі Ян II Казимир вирішив задовольнити їх прохання і підписав диплом, згідно з яким Львівська єзуїтська колегія отримала статус університету. Тут стали викладати за зразком європейських навчальних закладів. Що, звичайно, не подобалося впливовим особам з Краківського університету, який вважав свій заклад найпрестижнішим.

Університет Яна II Казимира, створений за підтримки єзуїтського ордену, підпорядковувався генералові єзуїтів у Римі. Керівництво навчальним закладом здійснював ректор, у віданні якого перебувала не тільки наукова сторона життя, але і матеріальна. Велося будівництво нових приміщень, облаштовувалася бібліотека, заробила власна друкарня.

Навчання у Львівському національному університеті є престижною не тільки тому, що його історія сягає корінням в глибину століть. Національні цінності, сформовані в XVII столітті, не втратили своєї актуальності і в століття нинішній.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.