Між українськими козаками і польським військом відбулася битва під Охматовом (1655)

19 січня 1655 - 369 років тому

Василь Шереметєв

Василь Шереметєв

Входження України до складу Російської імперії не могло відповідати інтересам сусідніх держав, зокрема, Польщі, Туреччини та Кримського ханства.

Король Речі Посполитої Станіслав Потоцький направив посольство в Москву з вимогою розірвати Переяславську угоду. Після чого звернувся до українського народу із закликом повернутися у підданство Польщі. Оскільки українська сторона не була зацікавлена в перегляді своєї історії, почалася нова війна.

Російська імперія стала на захист свого нового союзника, щоб звільнити від польського панування ту територію України, яка з недавніх часів визнавалася поза її законом. Російсько-козацьке військо йшло в бій під командуванням Богдана Хмельницького та Василя Шереметьєва. Польсько-кримське військо очолив Станіслав Потоцький і Мехмед IV Гірей.

Битва під Охматовом, поблизу Білої Церкви, проходила в умовах сильної холоднечі й нерівностей сил. Поляки з татарами значно перевершували за своєю чисельністю росіян і козаків. Але, незважаючи на втому і перевагу протиборчої сторони, українсько-російської армії вдалося здобути перемогу, що дозволило виграти час і зупинити просування ворога на Україну.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.