Почалася Всесоюзний перепис населення (1939)

17 січня 1939 - 85 років тому

Агітаційний плакат перепису населення 1939

Агітаційний плакат перепису населення 1939

Перепис населення дає можливість правильно спланувати державну політику в галузі народонаселення та врегулювати соціально-економічний розвиток на крок вперед. На Україні вона проводилася кілька разів, але не завжди відповідала реальному стану справ.

До 1939 року в Радянській Росії проводили всього два переписи, останню з яких анулювали в тій частині, яка стосувалася України та деяких інших союзних республік. Отримані цифри, мабуть, сильно відрізнялися від показників попередніх років і нагадували про те, що голодомор і репресії в Україні дійсно мали місце. Керівництво країни вважало за необхідне не враховувати дані перепису 1937 року, а винних у її так званому зриві розстріляти. Чого простіше: немає свідків, немає фактів.

Перепис 1939 тривала від 7 до 10 днів. Згідно з її планом враховувалися різні параметри: національний і мовний склад, урбанізація, демографія. Чисельність українського населення на той момент становила близько 40500000 чоловік. За версією українських істориків і статистичних даних, число людей було збільшено майже на 2,5 мільйона.

У результаті цього перепису очікуваного приросту населення не вийшло. А скорочення його чисельності свідчило тільки про одне: ідуть ще більш суворі випробування на багатостраждальну українську землю.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.