У Відні утворено Український Вільний Університет (1921)

17 січня 1921 - 103 років тому

Український Вільний Університет (нова будівля)

Український Вільний Університет (нова будівля)

Перша світова війна і Жовтнева революція не пощадили багатьох з середовища української інтелігенції. Хтось загинув, хтось пристосувався жити в нових умовах, а інші подалися за кордон.

Столиця Австрії зустріла наших співвітчизників дружелюбно, бо наукову еліту за кордоном вміють цінувати. Серед емігрантів виявилися професора Львівського університету, які влаштовували лекції для молоді, яка залишила межі України, зокрема, з Буковини та Галичини. Це означало, що є студенти, для яких варто жити і рухати науку вперед. Тримав у Відні Товариство українських журналістів і письменників запропонувало організувати навчальний заклад, в якому змогли б проходити навчання всі, хто забажає. Що й було зроблено 17 січня 1921.

Через недостатню матеріальної бази восени того ж року було прийнято рішення перевести університет до Праги. Чехословаччина підтримала прагнення української інтелігенції мати національне навчальний заклад, надавши для цієї мети приміщення і фінансову підтримку. Довгі роки ректором Українського Вільного Університету був філолог А. Колесса. У цьому навчальному закладі було 2 факультети - філософський і юридичний. Навчання проводилось українською мовою.

Роль Українського Вільного Університету у збереженні української науки неоціненна. Педагогічна, науково-дослідна та видавнича діяльність - ті три кити, на які університет спирається і сьогодні.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.