У Криму відбувся перший тур президентських виборів (1994)

16 січня 1994 - 30 років тому

Юрій Мєшков

Юрій Мєшков

Це були перші і єдині вибори президента Автономної Республіки Крим.

Як відомо, пост президента в Криму відсутній. Прем’єр-міністр затверджує Верховна Рада України, погоджуючи призначення з президентом. Формування Ради міністрів відбувається також з її відома. Таким чином, основні органи влади складаються з парламенту і уряду. Однак у жовтні 1993 року Верховна Рада Криму вирішує заснувати посаду президента АР Крим.

Вже в першому турі передвиборної гонки стало зрозуміло, хто стане переможцем. З великим відривом від суперників йшов Юрій Мєшков від Блоку «Росія». Самовисуванець Микола Багров був на другому місці з пристойним відставанням. За підсумками першого туру в голосуванні взяло участь 80% виборців. Програма основного претендента Мєшкова, який переміг не тільки в першому, але і в другому, остаточному турі, що не полягала у збереженні автономії Криму. Він пішов далі: повна незалежність від України, знищення українізації, повернення Криму до складу Росії.

Будучи адміністративно-територіальною автономією у складі України, Крим має можливість самостійно вирішувати питання, закріплені в його Конституції. Однак широкі повноваження можна тлумачити по-різному. Що і сталося згодом. І те, що АР Крим досі перебуває у складі України, не просто щасливий збіг обставин, а своєчасна реакція Києва.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.