Українська Директорія оголосила війну більшовицькій Росії (1919)

16 січня 1919 - 105 років тому

Члени Директорії УНР А.Макареноко, Ф. Швець, С. Петлюра, 1919

Члени Директорії УНР А.Макареноко, Ф. Швець, С. Петлюра, 1919

Зовнішня і внутрішня політика, в якій опинилася Директорія, була дуже складною. Антанта Україну незалежною державою не визнавала, а Радянська Росія прагнула встановити свою владу. ЗУНР пручалася натиску поляків і вкрай потребувала підтримки.

У таких умовах Директорія зважилася на військові дії. Військова організація виявилася дуже слабкою, а тому неспроможною. На бік більшовиків переметнулися отамани - Махно, Григор’єв, Терпило. Місцеве населення не підтримало Директорію в цій війні, тому що перестало вірити всіляким закликам, що стосуються землі та волі.

Неузгодженість дій призвела до того, що всі починання пішли прахом. Протистояння між Петлюрою і Винниченком не дозволили вчасно відреагувати на вступ більшовицької армії на територію України. Було втрачено час і можливості. Взяття Харкова остаточно підірвало авторитет Директорії і надію на нове життя.

Сили були явно нерівними. Нечисленні петлюрівські гарнізони і небоєздатні селянські загони не витримали серйозних випробувань. У Києві вдруге була встановлена ??Радянська влада. Армія Директорії була розгромлена, а її залишки втекли за кордон.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.