Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного гімну України (1992)

15 січня 1992 - 32 років тому

Михайло Вербицький

Михайло Вербицький

Один з головних державних символів незалежної держави свій ідейний зміст проніс крізь десятиліття.

Вірш українського етнографа Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна», написаний ще в 1863 році, мав таке патріотичне забарвлення, що отримало широке поширення в середовищі українофільських гуртків. Перша його публікація відбулася у львівському журналі «Мета», після чого популярність вірша зросла в рази. Відомий композитор того часу Михайло Вербицький вирішив на ці вірші скласти музику. І в 1865 році з’явилися ноти твору, якому судилося міцно увійти в історію України.

Державний гімн України звучав протягом 1917-1920 років, а також у часи Карпатської України в 1939 році. У СРСР гімн не прижився через те, що носив національний відтінок, який не могли дозволити в ЦК КПРС.

Лише з відновленням державного суверенітету і незалежності України отримує той гімн, який виплекала з самого початку. Вже в березні 1992 року стверджують остаточну редакцію тексту, з якої випливає, що в якості гімну України буде використаний 1-й куплет і приспів вірша. Так, з невеликими поправками в тексті в життя українців увійшов гімн, при звучанні якого мимоволі встаєш і віриш, що доля щось змінить на краще.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.