У Стародубі відбувся з’їзд спадкоємців українського гетьмана Павла Полуботка (1908)

15 січня 1908 - 116 років тому

Павло Полуботок

Павло Полуботок

Легенди про скарби Павла Полуботка, які він нібито залишив у англійському банку незадовго до свого ув’язнення в Петропавловській фортеці, обросли безліччю версій. Вважається, що спадкоємці українського гетьмана виявилися найбагатшими людьми зі станом в мільйон фунтів стерлінгів.

На початку XX століття нащадки колишнього гетьмана України зібралися в місті Стародубі Чернігівського повіту. Їх мета була цілком очевидна - взяти те, що належить, як їм здавалося, по праву. Однак для цього необхідно було довести свій генеологічий зв’язок з гетьманом, серед родичів якого виявилися такі імениті особи, як князі Кочубеї, дворянське сімейство Немировича, графи - Капніст, Гудович, Лизогуб, Тризна та інші знатні прізвища.

Уточнивши списки претендентів на казкове спадщину, представники з’їзду ухвалили рішення звернутися до імператора та англійською адвокатам, щоб витребувати законну суму на користь продовжувачів роду. Періодичні поїздки до Лондона ніяких конкретних результатів не дали. А тому бажаних зрушень у цій справі зроблено не було. Великобританія і тоді, і зараз розглядає домагання на уявну спадщину з великою часткою скепсису.

Міф це чи реальність, не відомо. Але історія про золотий запас Павла Полуботка як і раніше залишається предметом тривалих міркувань.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.