У Києві побачив світ перший номер української газети «Громадська думка» (1906)

14 січня 1906 - 118 років тому

Євген Чикаленко

Євген Чикаленко

Демократична революція 1905 року, що почалася в Санкт-Петербурзі, отримала свої відгомони і на території України. У ході суспільно-політичної боротьби починає знову вимальовуватися національне питання.

Редакція першої української суспільно-політичної та культурно-просвітницької газети «Громадська думка» перебувала на київській вулиці - Михайлівська, 10. Вперше після тривалої заборони на українське друковане слово це видання демократичної спрямованості об’єднало навколо себе українську інтелігенцію, яка активно боролася проти національного гноблення, відстоювала своє право на навчання рідною мовою. Серед найактуальніших питань того часу - використання української мови на сцені, у державних установах і в пресі.

Газета видавалася тиражем 10-12 тисяч. Серед її видавців - Євген Чикаленко, Василь Симиренко та Володимир Леонтович. З виданням співпрацювали видатні діячі української нації - А. Тесленко, Б. Грінченка, І. Франко, М. Коцюбинський, Л. Українка, В. Винниченко.

Перший номер був конфіскований через надто гостру критику на адресу чинної влади. Тому надалі політичні випади намагалися трохи завуалювати, щоб наступні випуски могли безперешкодно потрапити до рук народних мас.

Таким чином, починає розвиватися національна самосвідомість, чому всіляко противилися царські влади. Як результат, газета закривається. Однак процес набирав обертів і готувала набрати іншого масштабу, результати якого виллються в нове революційне рух.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.