Розпочався примусове вивезення населення України в Німеччину (1942)

13 січня 1942 - 82 років тому

Остарбайтери

Остарбайтери

Працівники зі Сходу - саме так перекладається ненависне закабалення народам слово остарбайтер. Українці становили значну частину від загального відсотка депортованих у фашистську Німеччину.

50% робочої сили становили жінки. Вік грав істотну роль: чим молодші, тим краще. На самому початку німецької окупації переселення слов’ян відбувалося на добровільній основі. Агітаційні плакати та газетні статті містили призовні слогани про чудове життя в Німеччині і гідних умовах праці. Знаходилися люди, без жалю залишали межі України. І лише потім, по приїзді до Німеччини, переконувалися в тому, що гірко обмануті.

Коли навіть діти стали розуміти, що їх чекає на фашистській землі, почалася паніка і одне-єдине бажання: сховатися де завгодно, лише б не потрапити до рук ворогів. Проте доля розпорядилася інакше: дуже багато хто опинився насильно вивезеними в країну Третього Рейху - жорстоку і непередбачувану. Українцям платили мізерну заробітну плату, якої ледь вистачало на саму мізерну їжу і предмети першої необхідності. Здійснювати покупки дозволялося у спеціально відведених для цього місцях.

На території нацистської Німеччини працювало більше 2-х мільйонів українців. Одним пощастило більше, тому що їх визначили допомагати по господарству в німецькі сім’ї, де ще не забули про людинолюбство. Інші або загинули, або повернулися на Україну, де вже було інше життя ....

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.