У Харкові створено Українське центральне агентство з розповсюдження преси та літератури (1919)

13 січня 1919 - 105 років тому

Наркомат освіти Української РСР

Наркомат освіти Української РСР

Відповідальну функцію з постачання друкованою продукцією, а також посередника між видавцями та читачами поклали на бюро наркомату освіти Української РСР.

Працювати в умовах нестачі паперу, фарби та інших витратних матеріалів було складно. Поліграфічні підприємства не могли підтримати достатній рівень виробництва, тому видавничий процес в Україні йшов сповільненими темпами.

Щоб вникнути в революційні перетворення, українським громадянам потрібно було заповнити прогалину в знаннях. Комуністична ідеологія мимоволі проникала у свідомість кожної людини, який мав читати не тільки художню літературу, а й засоби масової інформації. На шляху першого кроку до подолання безграмотності виникав другий крок - політична підкованість. Незважаючи на стани і відмінності все без винятку повинні були забути про буржуазно-націоналістичної літератури і антирадянщини.

Так побачили світ брошури з біографіями комуністів-ідеологів XX століття, що заучували напам’ять і цитували з року в рік. Пропаганда ідей революційно-комуністичного будівництва стала втілюватися в життя завидними темпами. Поліграфічна індустрія не шкодувала друкованих матеріалів для видання плакатів, листівок, газет і журналів.

Створення Укрцентрага давало можливість впливати на всі сфери життя українців. Його видавництва побували в Харкові, Києві, Полтаві та інших великих містах України.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.