Єврейське національне зібрання у Києві винесло на порядок денний наболіле питання - погроми (1919)

12 січня 1919 - 105 років тому

Єврейські погроми

Єврейські погроми

Єврейські громади разом із слов’янами важко переживали події першої світової війни і наступних революційних змін. Ця нація воювала і на стороні Російської імперії, і на боці Австро-Угорщини. Військові заслуги не оминули ні тих, ні інших. Однак мирне єврейське населення знаходилося в іншому становищі. Воно піддавалося грабежам і насильству. Багато з них були кинуті у в’язниці.

Створювалися єврейські дружини самозахисту, які спочатку намагалися стабілізувати ситуацію. Але і це не допомогло: антисемітські виступи переросли в масові погроми. Селянські повстанські загони, нечисті на руку більшовики, елементи злочинного світу - всі хотіли нажитися на чужому горі, а євреї виявилися найбільш незахищеним народом в УНР.

Директорія намагалася боротися з антисемітизмом, створюючи надзвичайні комісії державного масштабу для розслідування погромів і притягнення винних до кримінальної відповідальності. Але всі заходи були зроблені лише на папері. Нерідко навіть урядова українська преса лаяла єврейський народ, який поплатився за свої злодіяння, воюючи на боці ворогів.

Анархія і безвладдя часів Директорії породили безліч чуток. Євреї вважалися найбезправнішою, але заможною нацією, тому покарань ніхто не боявся. А єврейське населення, згідно з історичними фактами, ще довго буде переживати приниження і поневіряння.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.