Почалася Сандомирско-Сілезька стратегічна наступальна операція (1945)

12 січня 1945 - 79 років тому

Сандомирско-Сілезька операція

Сандомирско-Сілезька операція

Перед солдатами була поставлена мета розгромити Кельце-Радомське угрупування ворога, звільнити південь Польщі, вийти до річки Одер і захопити її лівобережний плацдарм.

Сандомирско-Сілезький напрямок для німців мало велике значення, оскільки давало вихід до самого центру Німеччини. Розуміли це і в Ставці Верховного Головнокомандувача, тому було вирішено діяти так, щоб розтрощити ворога і повернутися з перемогою. Тим більше що передумови для цього були: наша армія зміцніла і загартувалася за 4 роки ведення війни, поповнилася новою технікою. Чого не можна було сказати про німецьких окупантів, бойовий дух яких був деморалізований, від чого і фізичні сили вичерпалися.

Завдяки тісній взаємодії танкових частин і авіації воїнам 1-го Українського фронту вдалося захопити знаряддя, танки і міномети противника. Було взято в полон 147 тисяч фашистів, знищено 70 ворожих дивізій. Крім того, це вдалий наступ допоміг просунутися в західному напрямку військам 4-го Українського фронту для здійснення Західно-Карпатської операції.

В результаті Сандомирско-Сілезької операції була звільнена значна частина Польщі, а бойові дії тепер відбувалися на території фашистської Німеччини.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.