Верховна Рада України ухвалила закон «Про розформування Національної гвардії України» (2000)

11 січня 2000 - 24 років тому

Нарукавні знаки Національної гвардії України

Нарукавні знаки Національної гвардії України

Національна гвардія України була утворена відразу після московського путчу 1991 року. Львівський громадський комітет проголосив створення Національної гвардії України, яка повинна була виховувати патріотизм і піднімати бойовий дух у потенційних українських воїнів.

У листопаді 1991 року Верховна Рада змушена була прийняти відповідний закон, що підтверджує повноваження цієї військової організації. До 2000 року Національна гвардія України виконувала функції державного органу, в обов’язки якого входило охороняти суверенітет країни, а також її територіальну цілісність, допомагати прикордонним військам та брати участь у ліквідації аварій і стихійних лих.

На зміну радянським ідеологічним настановам прийшли нові національні традиції. У прийнятті присяги брало участь духовенство різних конфесій. Звучали патріотичні військові пісні українською мовою. Виховання гвардійців грунтувалося на прикладах українського козацтва та січових стрільців. Багато вважали за честь проходити службу в цій військовій організації, тому в її ряди брали найкращих.

Підписуючи закон про розформування елітного війська, президент України Леонід Кучма зробив акцент на тому, що Національна гвардія України вичерпала свої можливості, дублюючи деякі функції МВС, СБУ та інших силових структур.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.