В Одесі заснований театральний технікум (1923)

11 січня 1923 - 101 років тому

Одеське театрально-художнє училище

Одеське театрально-художнє училище

Театральну освіту в Україні до Жовтневої революції не розвивали на державному рівні. Лише приватно могли отримати уроки акторської майстерності ті, хто хотів присвятити своє життя мистецтву.

Культурна революція, яку хотіли вчинити більшовики після корінних політичних перетворень, змінила світогляд багатьох людей. Особливо тих, хто був вихований в умовах буржуазного суспільства. Народ потягнувся до мистецтва не тільки тому, що хотів сховатися від жорстоких реалій. Просто з’явилася можливість реалізувати свої здібності і отримати диплом професіонала, щоб жити, творити і демонструвати свою майстерність.

Театральний технікум протягом декількох років існування змінював свою назву, а його навчальний план поповнювався новими спеціальностями. Створений на базі Одеського художнього училища, він згодом був реорганізований у театрально-художнє училище.

Отримати професію мали можливість не тільки потенційні артисти, а й люди, від яких багато в чому залежав їхній спосіб: гримери, модельєри, художники-постановники, режисери. Одеса вирощувала таланти не гірше московських і пітерських. Її театральна школа притягувала увагу багатьох іменитих майстрів сценічного та художнього жанру.

У свій час Одеський театральний технікум закінчили такі майстри, як Аркадій Кац, Зоя Чекмасова, Микола Губенко, Володимир Самойлов, Олег Шейнціс, Микола Вілкун.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.