Арештовання всіх членів «Молодої гвардії» (1943)

9 січня 1943 - 81 років тому

Філіп Лютіков

Філіп Лютіков

У результаті зради більшість підпільників було кинуто в тюрми, в яких фашисти і поліцаї з числа місцевого населення вибивали з них зізнання.

Краснодонська підпільна організація «Молода гвардія» виникла одразу після того, як Ворошиловградська область (нині - Луганська) опинилася в зоні німецької окупації. Під керівництвом партійного підпілля на чолі з Філіпом Лютикова з серпня 1942 року розпочався їх активна діяльність, спрямована на боротьбу з ненависним ворогом.

Головним завданням молодогвардійців був саботаж фашистських заходів та агітація, спрямована на опір загарбникам. Підпільники писали і поширювали листівки антифашистського змісту, звільняли військовополонених, підпалювали склади зі зброєю та документацією, пропагували радянську символіку, вивішуючи червоні прапори як символ своєї Батьківщини.

Підпільники за кілька місяців за допомогою радіоприймачів, друкарні, зброї та вибухівки робили все можливе, щоб обеззброїти ворога - морально і фізично. Готувався план збройного повстання, спрямований на знищення фашистського гарнізону.

Зрада завадило відновити справедливість. Арешти підпільних груп поклали край діяльності українських героїв, які просто хотіли звільнити свій край від «коричневої чуми». Якби Червона Армія трохи раніше прийшла на допомогу, багато життя вдалося б зберегти.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.