Запорізькі козаки обирають гетьманом Богдана Хмельницького (1648)

9 січня 1648 - 376 років тому

Богдан Хмельницький

Богдан Хмельницький

Визвольна боротьба українського народу середини XVII століття під проводом Богдана Хмельницького змінила політичну розстановку сил на території Східної Європи.

Натхненником всіх незадоволених і знедолених став новообраний гетьман, який одразу звернувся до українського народу з універсалом, закликаючи піднятися на боротьбу проти польського засилля. Будучи талановитим полководцем, політиком і дипломатом, Хмельницький відразу отримав підтримку українського населення, яке бачило в ньому свого авторитетного захисника. Саме він заклав основи незалежної держави - України. В якості гетьмана зумів налагодити стосунки між реєстровими козаками і тими, хто був поза реєстром.

Богдан Хмельницький був відмінним адміністратором. Він розподілив підвладну територію на полки та сотні. Була впроваджена система контролю над фінансами та податками. Про міжнародну діяльність гетьмана можна судити з його відносинам з Туреччиною, Кримом, Молдавією і Швецією.

Після великих перемог і державних звершень Богдана Хмельницького шанують як національного героя-визволителя. А європейські держави, визнаючи суверенітет України, направляли до нього своїх послів для укладення договорів.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.