З конвеєра Запорізького автозаводу «Комунар» зійшов мільйонний «запорожець» (1976)

8 січня 1976 - 48 років тому

«ЗАЗ-968А»

«ЗАЗ-968А»

Історія Запорізького заводу починає свій рахунок з 1863 року, коли були відкриті майстерні з виробництва соломорізок і залізних деталей до вітряних млинів. У 1923 році вже був налагоджений випуск зернозбиральних комбайнів та іншої техніки для потреб сільського господарства, і Запорізький завод отримав приставку «Комунар».

Перший автомобіль в Запоріжжі випустили в 1959 році, а вже через рік почалося його серійне виробництво. Ця малолітражних машина була найдоступнішою серед інших автомобілів СРСР. Компактність і економічність «запорожця» підкуповували навіть тих, хто про машину в той час і не мріяв. Завод на той момент випускав всього лише один автомобіль - «ЗАЗ-965», що іменується в народі як «горбатий запорожець».

Мільйонний автомобіль «ЗАЗ-968А» (модель другого покоління) мав об’єм двигуна - 1,2 л і розвивав швидкість до 118 км / год. Початок його випуску припадає на 1976. Ця модель випускалася аж до 1980 року і була удостоєна Державного знаку якості.

Про надійності і довговічності цієї машини втішних слів не добереш, але його конструкція витримувала будь-який ремонт. Та й ціна була більш ніж демократична. У 1976 році вона варіювалася в межах 3 - 3,5 тис. рублів. Попитом машина користувалася великим, особливо у людей з обмеженими фізичними можливостями, для яких були розроблені модифікації зі спеціальними механізмами управління.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.