У Переяславі генеральна військовий рада прийняла рішення про створення військово-політичного союзу України та Росії (1654)

8 січня 1654 - 370 років тому

Богдан Хмельницький

Богдан Хмельницький

На цю раду прибули представники всіх станів. Тут були і селяни, і міщани, і старшина, і козаки, а також духовенство. Було прийнято рішення про приєднання України до Росії.

Таким шляхом Росія і Україна отримали спільного монарха в особі Олексія Михайловича Романова, який зобов’язувався захищати українців, але не втручатися в їхні внутрішні справи. А необхідність в захисті Москви дійсно існувала, оскільки Польща, Туреччина і Кримське ханство були налаштовані проти України вороже.

Позиція Богдана Хмельницького в такому союзі цілком очевидна. Він прагнув створити суверенну державу. А для досягнення такої місії необхідні були союзники - надійні і могутні. Вибір припав на Росію невипадково. Російський народ за етнічними міркувань був ближчий братам-українцям: спільна релігія, схожі мова і культура.

Бажання московського царя розширити свій вплив на території Східної Європи також зрозуміло. Українські формування козаків служили надійною охороною Росії, тому Військо Запорізьке було прийнято під її опіку.

Українсько-російський договір можна розцінювати по-різному. Але однозначно, він був вигідний обом сторонам. Інша справа, що Москва порушила Переяславську угоду, поступово перетворюючи Україну в провінцію Московської держави.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.