Указом президії Верховної Ради СРСР в Україні утворена Черкаська область (1954)

7 січня 1954 - 70 років тому

Черкаська область

Черкаська область

Ця область була утворена в Українській РСР однією з останніх. До її складу увійшли три міста - Умань, Сміла і Черкаси. Територіально Черкащина знаходиться в центральній частині України, в басейні середньої течії Дніпра.

Перші згадки про Черкаси датуються XIII століттям. З 1795 року цей центр вже вважається містом. Черкащина має славну історію. Звідси пішло козацтво. Тут народився Тарас Григорович Шевченко. Саме в Чигирині з 1648 року розміщується резиденція гетьмана Богдана Хмельницького, який був звідси родом. Говорячи про Черкаси, неможливо не згадати драматурга І. Карпенка-Карого, актрису М. Заньковецьку, російського письменника К. Паустовського, українського поета П. Тичину і багатьох інших, імена яких прославилися далеко за межами української держави.

Черкащина багата корисними копалинами. Тут отримали широкий розвиток такі галузі, як текстильна, хімічна, машинобудівна, приладобудівна.

Серед визначних пам’яток Черкащини - парк «Софіївка» в Умані, палац Лопухіних в Корсунь-Шевченківському, історико-культурні заповідники в Чигирині та Каневі.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.